Lazanya, İtalya asıllı bir yemektir. İçerisinde genellikle peynir, et sosu veya domates sosu bulunmaktadır. Tercihe göre Mozzarella peyniri eklenebilir.
Hazırlanışı (6 kişilik)
-
1. Adım
3 yemek kaşığı sıvı yağını geniş bir tavaya alalım.
2 adet kuru soğanı küçük küçük doğrayalım ve yağın üzerine ekleyelim.
Soğanı kavurduktan sonra 400 gr kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edelim.
Kıymalarda kavrulduktan sonra küçük küçük doğradığımız 2 diş sarımsağı ilave edelim. -
2. Adım
2 adet domatesin kabuklarını soyalım ve harcın içine ekleyelim. Orta ateşte 5-10 dakika kavuralım.
2 yemek kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı tuzu ilave ederek kavurmaya devam edelim.
Daha sonra 1,5 bardak sıcak suyu ekleyelim ve suyunu çekene kadar iç harcını kısık ateşte pişirmeye devam edelim. -
3. Adım
İç harcımız pişmeye devam ederken beşamel sos hazırlığına başlayalım.
Beşamel sosu için; 2 yemek kaşığı tereyağı ve yarım su bardağı unu tencereye alarak orta ateşte kavuralım. Unun kokusu çıktıktan sonra üzerine 3 su bardağı sütü yavaş yavaş ekleyelim. Süt ve un karışımı topaklanmaması için sürekli çırpalım. -
4. Adım
Sosumuz kaynamaya başlayınca; 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı toz karabiberimizi ekleyelim. Bu karışım muhallebi kıvamına gelince ocaktan alalım.
Kıymalı iç harcımız ve beşamel sosumuz hazır olduktan sonra ısıya dayanıklı fırın kabına öncelikli olarak bir miktar iç harcımızdan koyalım.
Daha sonra kıymalı iç harcımız üzerine bir miktarda beşamel sos ekleyelim ve lazanyaları dizelim. -
5. Adım
Lazanyaların üstüne kıymalı iç harç ekleyelim ardından beşamel sos dökerek güzelce yayalım.
Üzerine tekrar iç harç, beşamel sos ve lazanya ekleyerek bu sıralama ile bitene kadar devam edelim.
En üstte kalacak lazanyanın üzerine iç harç ve beşamel sos kalacak şekilde bitirelim.
Daha sonra üzerine rendelediğimiz 1 su bardağı kaşar peynirini her yerine gelecek şekilde dökelim. -
6. Adım
Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20-25 dakika (yaklaşık olarak) pişirelim.
Lazanyanın üzeri iyice kızarınca fırından alalım.
10-15 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. -
7. Adım
Afiyet olsun.